Onderhoud Zelfontspanners-website vergt tijd

Onderhoud website De Zelfontspanners
Mijn reactie naar aanleiding van de discussie in WhatsApp van gisteren.
Wat mij opvalt in de berichtenwisseling is het grote misverstand dat het opzetten en onderhouden van een website eenvoudiger zou kunnen. Laat mij duidelijk zijn: Dat kan niet! Conclusie is dat zowel het bouwen, het onderhouden en veilig houden van onze website het nodige werk en tijd kost.

Geregeld bijwerken van website
Na het inrichten van de website kun je niet zeggen daar hebben we 10 jaar geen werk meer aan. Zo werkt dat niet in automatiseringsland. Beste mensen houdt daar rekening mee. De leveranciers van programma’s (waarmee een website wordt gebouwd) werken niet foutloos. Mensenwerk dus. Dat betekent dat wij geregeld geconfronteerd worden met haperingen. Dat heet een fout in één (of meer) programmaregel(s). Denk maar aan een niet goed leesbare zin in een boek door het vergeten van de juiste leestekens waardoor een zin een andere betekenis krijgt.

Goede werking van de website waarborgen
Gelukkig hebben wij twee geweldige mensen in de persoon van Astrid Sanders en Carry Megens die ervoor zorgen dat onze website toegankelijk en vooral ook zo veilig mogelijk blijft om onze foto’s te kunnen publiceren. De haperingen zullen we voor lief moeten nemen. De programmaschrijvers zorgen geregeld voor het bijwerken van de gebruikte programmatuur. Het komt voor dat daardoor onderdelen van de website niet meer goed functioneren. Heel vervelend, want dat betekent voor Carry en Astrid uitzoeken wat er gewijzigd is. Voor ons als gebruiker ongemak dat de website niet goed werkt en/of toegankelijk is. Het houdt in geduld hebben omdat het tijd kost de wijzigingen door te voeren. Daarvoor zullen wij begrip moeten opbrengen.

Inregelen bevoegdheden, toegang, wachtwoord enz.
Weet dat het inregelen van onder andere bevoegdheden van deelnemers (in ons geval ongeveer 40 personen!) altijd handmatig geschied. Iedere deelnemer krijgt een stukje website waar zij/hij de foto’s kan plaatsen. Dat vergt invoer van namen en andere persoonsgegevens, maar bovenal er voor zorgen dat de ene deelnemer niets kan wijzigen op het website deel van de andere deelnemer. Voor iedere persoon gebeurt dat afzonderlijk met de invoer van een unieke regel en/of aanvinken van diverse velden. Die handelingen zijn niet te automatiseren voor zover mijn kennis over het opzetten van een eigen website reikt. Daarvoor moet je de tijd nemen om dat goed te doen. Laten wij oppassen om zulk werk te bagatelliseren. Als een vinkje niet of in een verkeerd veld wordt geplaatst kan dat grote gevolgen hebben.

Vergelijking met bijwerken apparatuur zoals smartphone!
Wanneer je je smartphone, laptop enz. up to date wil houden moet je de programmatuur geregeld bijwerken. Dat wordt deels door de betrokken leveranciers (half-?)automatisch via Internet aangeboden. Maar vergeet niet dat je dat ook voor allerlei programma’s op die apparaten moet doen. Soms zijn het verbeteringen en/of het toevoegen van functies. Maar meestal betreft het zogenoemde beveiligingsaanpassingen. Laten wij ons realiseren dat een website onderhouden niet eenvoudig is.

Met bovenstaand betoog verwacht ik meer duidelijkheid en begrip over het bouwen/onderhouden van onze website te hebben bewerkstelligd.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Sluit Menu