Landgoed Mariëndaal

Afgelopen Zon-Dag met de Zelfontspanners naar Landgoed Mariendaal gereden, een magische reis daar naartoe alleen al , mist onderweg met de neiging de auto aan de kant te zetten om toen al te gaan fotograferen …… . De neiging bedwongen en op de P-plaats aan de Schelmseweg elkaar getroffen. Een kopje koffie met speculaas deed ook wonderen ( dank Bert Zijderveld ) met andere woorden een magisch begin van wat een wonderlijke dag zou worden.

Mijn aandacht ging voornamelijk uit naar de “Groene Bedstee” een tunnelvorige beukenhaag die ik na die ervaring de “Kronkelbeukenbedstee” heb genoemd , de omstandigheden waren fabelachtig en hebben mij de kans gegeven een niet alledaagse impressie te geven van dit cultuurrelict. Enfin de foto’s spreken voor zich denk ik .

Groene Bedstee

De tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.

Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.

Foto’s en tekst : Jeroen Hoogakker

Log a.u.b. in om leden profielen te bekijken.

Deze bijdrage was gepubliceerd in Blog.