Heerlijkheid Horssen

Op zondagochtend 18 november verzamelen we om 9.00 uur bij Foto Roos.
Wij gaan vandaag naar de Heerlijkheid Horssen in de hoop daar, ondanks de warme zomer en het droge najaar, nog wat paddenstoelen te kunnen fotograferen. Het is koud en zonnig.

Na 20 minuten arriveren we in het schilderachtige Horssen, waar Bianca, onze allervroegste vogel, alweer het struweel uit komt wandelen…
Eerst maar eens koffie met speculaas (Sint is sinds gisteren weer in het land) en dan gezellig op pad en aan de slag. 

Een Heerlijkheid was vroeger een gebied in bezit van een leenheer. Op het particuliere landgoed Heerlijkheid Horssen ligt het Huis Horssen. Het huis is in de negentiende eeuw verbouwd van boerderij tot landhuis als opvolger van een ouder, in 1879 gesloopt, kelderkasteel. De fundamenten van het kasteel zijn, aan het oog onttrokken door gazons, nog aanwezig. 

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) heeft ervoor gezorgd dat de naam Horssen over de hele wereld bekend werd. Dit is te danken aan de familie Bouwens, eigenaars van onder meer Heerlijkheid Horssen en landgoed Heyendaal in St. Anna, een voormalig dorp bij Nijmegen. Twee keer werd een schip van de VOC genoemd naar Horssen, waar de familie Bouwens (groot geworden van de handel op de Oost) een zeer lange vinger in de pap had. Later is het huis ook nog in het bezit geweest van de familie Jurgens van Van den Berg en Jurgens, voorloper van Unilever.

Wij betreden het terrein door het monumentale toegangshek  met daarop bolvormige vazen.

Het landgoed kent ruim 40 inlandse boomsoorten, met prachtige herfstkleuren van met name de beuken, en ruim 90 verschillende soorten vogels.  In de prachtige (bos)tuin staan heel veel skimnia’s, hortensia’s en rodendendrons. Vanwege de kou met een mooie rijp-laag bedekt. Kortom, een genot voor (macro-)fotografie.  

 

 

 

 

Nadat we ons twee uur hebben uitgeleefd, treffen we elkaar op de afgesproken plek. Verkleumd! Gelukkig heeft Bert nog wat warms voor ons te drinken. Enthousiast wisselen we ervaringen uit waarna we huiswaarts keren.  Nog nét op tijd omdat de straten nabij het centrum in Nijmegen vanwege de Zevenheuvelenloop worden afgesloten. 

Ik heb weer genoten van een heel fijne ochtend. Tot volgende maand!

Gerelateerde Afbeeldingen:

Log a.u.b. in om leden profielen te bekijken.