Fototour Kent School (Dld)

Fototour Kent School (Dld)

Vandaag -zaterdag 30 juni 2018 (31 graden en zon)- rijden we om 8.30 uur weg vanaf foto Roos. We zijn met zijn tienen. Doel is Kent School in Schwalmtal, Duitsland, voor een dag urban exploring. 

Vanwege de beperkte beschikbaar- en toegankelijkheid van dergelijke verlaten locaties is het iets wat we niet vaak doen. Des te leuker! Voorafgaand aan deze dag hebben wij een waslijst met do’s en vooral dont’s ontvangen. Dat iedereen het goed gelezen heeft, blijkt wel uit de mailtjes die over en weer gingen over het ontbreken van wc’s op het terrein van Kent School. Dat was wel een dingetje, met name voor de vrouwen onder ons… Gelukkig had de voorzitter zijn huiswerk weer uitmuntend gedaan en op zeer korte afstand plasgelegenheid ontdekt. Wij vertrekken dus met een gerust hart naar Schwalmtal. Na een uurtje rijden en de beloofde plaspauze arriveren we bij de toegangspoort voor de indrukwekkende Kent School. Er staan vier in het zwart geklede beveiligers met oortje en al op ons te wachten.

      

Maar eerst iets over de geschiedenis van de Kent School. Het pand werd in 1913 gebouwd als klooster van de Franciscaner Orde en bestond uit een kerk en verschillende gebouwen. De monniken verzorgden ongeveer 600 ernstig gehandicapten en zwakbegaafden.
Na de machtsovername door de nazi’s werden de monniken voor verschillende schijndelicten vervolgd en uiteindelijk failliet verklaard. In 1937 verlieten zij het huis en namen de nazi’s het gebouwencomplex over en pasten hun onfrisse praktijken toe op de kinderen in het verpleeghuis.
Na de oorlog namen de Britten het complex over en zij transformeerden het verpleeghuis in een Brits militair ziekenhuis. Pas vanaf 1963 werd het complex gebruikt als Britse school. Er waren 1.400 leerlingen. Circa 270 leerlingen en docenten woonden ook in het complex. Sinds 1991 staan de mooie gebouwen leeg en vervallen ze door weersomstandigheden en vandalisme. Het complex staat sinds enige tijd te koop en de eigenaar heeft het omheind en bewaking (veiligheidspersoneel en video) ingesteld. Tegen betaling kan je een rondleiding / fototour boeken. Illegale toegang wordt zwaar beboet.

Tot zover de geschiedenis. Terug naar de praktijk van vandaag. Na een welkomstwoord en uitgebreide uitleg over de geldende regels mogen wij op eigen gelegenheid de gebouwen in om foto’s te maken. Twee van de vier beveiligers hebben hier zelf gewoond, lopen rond en kunnen dus alle eventuele vragen beantwoorden. Dat is bijzonder.

      

Binnen is het heerlijk koel, behalve op zolder, er heerst een aangename haast mystieke sfeer en we genieten van het prachtige verval; afbladderende muren, bobbelende vloeren, kapotte ramen, eindeloze gangen en trappenhuizen, her en der nog een gebruiksvoorwerp. Het is prachtig (als je ervan houdt :-)). Ieder gaat een beetje zijn/haar eigen gang. Niet alles is even fotogeniek, maar het is het geld dubbel en dwars waard. Vooraf zou je denken dat 4 1/2 uur best lang is… in de praktijk moesten we ons het laatste uur toch nog haasten om alles te kunnen zien en vast te leggen. We verlaten het terrein, doen nog een drankje en keren voldaan terug naar Nijmegen.

Bij deze een oproep aan alle aanwezigen om zijn/haar vijf mooiste foto’s op de site te plaatsen. Zo kunnen diegenen die niet aanwezig waren ook een beetje meegenieten van deze mooie dag!

Gerelateerde Afbeeldingen:

Inge Pfeil

Solist, tikje eigenzinnig, sportief, vitaal, dierenliefhebber en enthousiast film- en theaterbezoeker. Ik ben gepensioneerd. Werk nog wel twee halve dagen per week als vrijwilliger (ondersteuning management) bij Ronald McDonald Huis Nijmegen. Woon samen met Snowy & Siva, twee gezellige Britse kortharen. Ben gek op lijstjes. Hou van tradities, de herfst, Hollandse luchten, lezen, puzzelen, Russische literatuur van voor de glasnost en last but not least fotograferen! Ik neem al ruim 12 jaar deel aan een fotowerkgroep bij Foto Roos. Onderwerpen/technieken die mij aanspreken: Zwartwit, lijnen en structuren, meervoudige belichting, contemplatieve fotografie / miksang, ICM, weerspiegeling, herfst/roestkleuren, industrie en architectuur. Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik met regelmaat workshops in het land.
Sluit Menu