De heide van Wolfheze

De heide van Wolfheze

Vandaag stond op de planning om bloeiende heide te gaan fotograferen. Op zich al een uitdaging om, na de enorme droogte van afgelopen maanden, hier een geschikte locatie voor te vinden. En toch is het Bert weer gelukt…

Een tweede leuke kenmerk van uitjes met De Zelfontspanners is het bezoek aan natuurgebieden waar ik nooit eerder geweest ben en die me telkens weer verrassen. Wat is er toch nog ontzettend veel moois in ons eigen land te ontdekken…

Voor vandaag had ik me voorgenomen om alleen met mijn macrolens aan het werk te gaan. Ik had ook wel mijn ‘lens-voor-alle-gelegenheden’ meegenomen maar ik heb me aan mijn voornemen gehouden. Gelukkig kun je met een macrolens ook op afstand fotograferen want anders had ik mijn roofvogel (buizerd?) en runderen wel kunnen vergeten. Landschapsfoto’s zaten er vandaag niet in, wat wel jammer was, want de heidevelden waren hier toch echt paars en die vlakten zagen er prachtig uit.

Toen we de heide opliepen en ik het eerste paarse plantje zag, heb ik dat direct op de foto gezet. Die is binnen dacht ik nog. Zeker toen ik een stuk verdroogde heide zag met één gekleurd sprietje. De weg naar de heidevelden werd toch voornamelijk gebruikt om druppeltjes te fotograferen: met tegenlicht, hangend aan het gras of op de vele spinnenwebben. Deze uitdagingen zijn natuurlijk uitermate geschikt voor de macro.

Komend bij het bruggetje lag er een beekje met kraakhelder water. Dit beekje kon je volgen en ik begrijp goed dat reptielen zich hier echt thuis voelen. Blijkbaar waren ze ook thuis want ik heb geen zandhagedis, levendbarende hagedis, ringslang, adder, hazelworm of gladde slang gezien. Niet bij het water en niet op de heide.

Gelukkig waren de insecten wel buitenshuis bezig want die waren er volop. De bijen waren nog erg druk. Vlinders fladderden rond, libellen schoten alle kanten op en zelfs een  van de rupsen had zo’n haast dat het leek alsof hij een trein moest halen. Dat waren dus wel echte uitdagingen om ze goed op de foto te krijgen en hier was het spelen met ISO, diafragma en sluitertijd wel nodig. De libellen waren me overigens echt te snel af.

Ik heb weer genoten van een gezellige ochtend, met wederom prachtig weer en op een schitterende locatie die ik niet kende.

Gerelateerde Afbeeldingen:

Astrid Sanders

Nadat ik eerst wat losse cursussen bij Foto Roos heb gevolgd om de camera te leren kennen en meer te weten te komen over fotobewerking, ben ik zo'n tien jaar geleden bij de eerste fotowerkgroep gestart. Vanaf dat moment ben ik steeds enthousiaster gaan fotograferen. Waar aanvankelijk de camera vooral mee ging op mijn reizen, gaat er nu geen week voorbij dat ik niet met fotografie bezig ben. Ik maak veel gebruik van mijn macrolens en niet alleen voor natuurfotografie. Mijn interesses zijn echter breed en ik vind het ook leuk om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen in technieken of fotobewerking.
Sluit Menu