De Bijlmerbajes 17-02-2019

Zondag 17 februari vertrokken we vanaf Foto Roos naar de Bijlmerbajes. We waren met een groep van 23 mensen. Na even wat rond het gebouw te hebben gelopen en gefotografeerd, werden we opgewacht door onze gids Teun. Hij begon enthousiast te vertellen over zijn jarenlange loopbaan als cipier bij de Bijlmerbajes. We werden dringend verzocht als groep bij elkaar te blijven, omdat het een ingewikkeld gebouw is waarin je absoluut verdwaalt. En ja, Teun zou pas een week later terugkomen. 😉

We gingen eerst naar een soort museumpje, waar ons werd uitgelegd wat precies een Huis van Bewaring inhoudt. Zo hebben we geleerd, dat iemand die in het Huis van Bewaring zit en zou ontsnappen, geen strafbaar feit pleegt. Zo iemand is immers nog niet onder de rechter geweest. Teun vertelde smeuïg over het smokkelen van cocaïne en hoe zij daar als cipiers mee omgingen. Op onderstaande foto zie je mogelijk bruikbare tips om het witte spul ergens binnen te smokkelen.

Vervolgens zijn we naar de cellenblokken gelopen. Teun is een begenadigd verteller met liefde voor zijn vak. Zo liet hij ons zien, dat iedere cel zijn eigen ‘meterkast’ heeft en daar zit een filosofie achter. Wat dat is, laat zich raden. Het gaat te ver om alles wat we gehoord hebben weer te geven. Leuke anekdote is wel, dat men tralies voor de ramen van de cellen wilde. Echter, de welstandscommissie had destijds als afwijzend argument, dat het dan teveel op een gevangenis zou lijken!! Een slim iemand had daar iets op bedacht. De gevangenen zelf hebben in hun arbeidsmatige dagbesteding een soort ludieke tralies (lamellen) gemaakt en die zijn voor de enorm dikke ramen bevestigd. Dat mocht wel van die commissie. Hoe bizar is dat: gevangenen die werken aan hun eigen tralies!!

Niet alle torens van de Bijlmerbajes worden gesloopt. De Landbouw Hogeschool Wageningen gaat in die toren(s) een experiment uitvoeren. Tot slot zijn we in de kelders terecht gekomen waar Teun het een en ander verteld heeft over onder andere de stroomvoorziening. Na ongeveer tweeënhalf uur werden we vrij gelaten. Het was een leuke en leerzame gewaarwording.

Log a.u.b. in om leden profielen te bekijken.

Deze bijdrage was gepubliceerd in Blog.